Vluchtelingen in Lubbeek

Zondag 20 december 2016, 4de zondag van de advent (jaar C)

Als je als priester nieuw aankomt in een parochie word je gewikt en gewogen door de ganse gemeenschap. En het duurt ook niet lang voordat je verneemt wat de mensen zoal over je denken. En dat kan aangenaam of minder aangenaam zijn. Een van de leukste dingen voor mij om te vernemen was dat de mensen vonden dat ik “precies toch niet op geld uit was”. Waarschijnlijk omdat ik van meet af aan de omhalingen beperkte tot de zondagse collecte voor het onderhoud van de kerk en nooit afkwam met een of ander bijzonder project of speciale omhaling. Ik had daar eigenlijk geen verdienste aan, want die omhalingen waren gewoon niet meer nodig.

Noodzaak
Toen ik nog een kind was had de gemeente Zoutleeuw één half verroeste camion en twee of drie werklieden in dienst. Meer kon het piepklein stadje niet aan. Als de pastoor de zaal niet bouwde en het schooltje en de bibliotheek, dan was dat er gewoon niet. En als de parochie niet zorgde voor lokalen voor de jeugd, dan waren die er ook niet. En dus kon de pastoor ook niet anders dan voortdurend Vlaamse kermissen en rommelmarkten organiseren. En stond hij ook om de haverklap speciale omhalingen aan te bevelen. Op dit ogenblik echter is dat allemaal niet meer nodig en zorgt de gemeente voor al die dingen. En ze kan dat ook doen, omdat de levensstandaard van onze bevolking ondertussen drastisch is toegenomen. En de belastingen navenant. Dit maar om te zeggen dat, wanneer ik niet voortdurend kom aankloppen om geld, ik daar niet echt veel verdiensten aan heb: het is gewoon niet meer nodig.

Eén keer
Ondertussen voelt u mij natuurlijk al een hele tijd op mijn kousen afkomen.
En u hebt natuurlijk door dat al het voorgaande alleen maar een hele lange inleiding is om deze keer tóch maar eens te bedelen. En dan gaat het uiteraard over het project voor de vluchtelingen dat mij bijzonder nauw aan het hart ligt.  De bedoeling is dat wij in Lubbeek één of twee christelijke gezinnen uit Syrië of uit Afrika helpen om hun huishuur te betalen, om meubels te vinden. Om de eerste kosten te helpen dragen voordat ze degelijk werk hebben gevonden.

Een paar verduidelijkingen:

 

  • Wij vragen steun voor één, ten hoogste twee jaar. Het is geen eeuwig lopend project. Wij hopen vurig dat de vluchtelingenstroom opdroogt omdat, wanneer de instroom blijft duren, dat uiteindelijk onze maatschappij helemaal kan ontwrichten. Maar de mensen die er nu zijn, willen wij helpen. Ook bij het zoeken naar werk. Ook als ze willen terugkeren naar hun eigen land. In ieder geval geldt de hulp maar voor één of hoogstens twee jaar.
  • Waarom christenen? Gewoon omdat dit voor de hand ligt. Als wij als parochiegemeenschap een warme opvang willen bieden aan vluchtelingen, dan is het nogal duidelijk dat wij veel meer te bieden hebben aan mensen die onze broeders en zusters zijn in het geloof, mensen die wij beter begrijpen. En die van hun kant ook ons veel beter kennen en begrijpen.
  • Waarom een “bestendige opdracht”? Omdat het gaat om het helpen betalen van huishuur, een maandelijks terugkerende opdracht. Eenmalige giften, hoe belangrijk ook, geraken op, het project komt na een tijd misschien een beetje in de vergetelheid en we kunnen niet meer verder. Daarbij kan ik niet genoeg onderstrepen dat ik werkelijk meen wat ik vanaf het begin gesteld heb: het is van het grootste belang voor onze eigen parochiegemeenschap dat zoveel mogelijk mensen het project dragen. En ik meen dat heel oprecht als ik zeg: liever honderd mensen die maandelijks twee euro storten dan een paar mensen die veel storten. Maar doe het dan ook: ga alstublieft naar de bank en doe het. Laten wij, u en ik, tonen dat we echt een christelijke gemeenschap zijn.

Eenmalig
Ik kom hier niet meer op terug.
Na vandaag word ik opnieuw “de pastoor die niet op uw geld uit is”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s