Maria

Zaterdag 15 augustus 2020 – Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming (jaar A)

Ik heb nog de tijd meegemaakt dat men bewust afstand nam van het oude beeld van God als de almachtige Schepper van hemel en aarde. De vreeswekkend rechtvaardige Rechter ook, die ons aan het eind zal oordelen.
En die ons onverbiddelijk en voor altijd zal verwijzen naar de hemel of de hel.
Het was een beeld dat vooral angst inboezemde.
En eind jaren vijftig, begin jaren zestig moest dat archaïsche beeld steeds meer wijken voor een beeld dat veel dichter aansloot bij datgene wat Jezus zelf ons gebracht heeft: dat van de barmhartige en liefdevolle Vader, die zielsveel van ons houdt.
Het duurde echter niet lang of ook daar kwam alweer kritiek op.
Sommigen vonden dat dit beeld van liefdevolle Vader een serieuze hinderpaal vormde voor mensen die alleen maar slechte ervaringen met hun aardse vader (gehad) hadden. Maar zo kan je natuurlijk blijven doorgaan.
Voor hetzelfde geld en met meer reden, kan je zeggen dat juist zo’n mensen zich kunnen optrekken aan een God die wél een goede Vader is en van hen houdt.

Moeder
Misschien kan je ook hetzelfde zeggen over Maria, voor mensen die geen al te beste relatie hebben met hun moeder.
Je moet dan natuurlijk wel voorbij een torenhoog en zeer oud taboe, dat stelt dat vaders wel al het geld kunnen opdrinken en vrouwen en kinderen slaan, maar dat moeders altijd zielsveel houden van hun kinderen. Onze tijd en vooral de media hebben korte metten gemaakt met dit taboe. Toch wordt er, zeker in godsdienstige middens, weinig over gesproken.
Maar ik ken mensen die zich sterk geborgen weten bij Maria. Juist omdat ze bij haar de warmte en genegenheid vinden die ze van hun eigen moeder nooit gekregen hebben.
Het is natuurlijk een kleine minderheid, zoals ook de moeders die hun kinderen de genegenheid ontzeggen waar ze recht op hebben, een kleine minderheid blijven.
Maar ze zijn er, en voor één keer mag dat ook wel eens gezegd worden, want voor die kinderen is Moeder Maria vaak de enige toevlucht.

Mens
Voor de overgrote meerderheid van de mensen die Maria vereren heeft de aanhankelijkheid en de genegenheid voor haar natuurlijk een heel andere grond.
Een grond die zo sterk doorwerkt dat nogal wat vrome mensen gevoelsmatig dichter bij Maria staan dan bij God.
En die grond is niets anders dan het besef dat Maria voor 100% “één van ons” is.
De status van Jezus is voor vele mensen eerder vaag. Het christelijke leerstuk dat Jezus “volledig God en volledig mens” is, maakt het hun niet gemakkelijk.
Van Maria kan je tenminste onbekommerd zeggen dat ze helemaal één van ons is. Ze is weliswaar Gods lieveling én de Moeder van Jezus, maar ze is in ieder geval 100% mens. En dus . . . “begrijpt ze ons beter”.
Niet-katholieke, vooral ook protestantse mensen, kijken vaak nogal zorgelijk naar de soms erg uitbundige Mariaverering bij de Roomse broeders. Ze vrezen dat Maria zo langzamerhand een soort goddelijke status heeft gekregen en vaak de plaats van God en van Jezus heeft ingenomen.
Dat de Mariaverering, vooral in de zuiderse landen, soms enigszins buitensporig kan genoemd worden, heeft echter juist een heel andere reden. De basis van het onwankelbare vertrouwen in haar is niet dat zij gezien wordt als een soort godin maar juist als een mens, iemand van ons maar die, vergeef me de uitdrukking, die het heel ver gebracht heeft, die heel dicht bij God staat.
Maar die méns is, die denkt en praat en voelt zoals wij. Die ons dus volkomen begrijpt. Vandaar dat Maria zo’n grote rol speelt bij het smeekgebed, als wij iets willen verkrijgen: zij begrijpt ons, zij kent onze miserie, onze angsten en onze pijn uit de eerste hand.

Verhoring
Misschien toch nog iets over dat smeekgebed.
Het spreekt vanzelf dat als je een smeekbede tot God richt dat je er dan van uit gaat dat God niet een onpersoonlijke, vage kracht is, maar Iemand die echt op je betrokken is, die je volgt en gadeslaat, die van je houdt.
Maar als Hij van mij houdt, hoe komt het dan dat ik zo vaak niet verhoord wordt?
Omdat God, God is. Niet een goedhartige opa die, als wij braaf zijn, niet anders kan dan al onze wensen involgen.
Als God dat deed, alles doen en geven wat wij vragen, dan zouden wij God zijn en Hij ons knechtje. Maar zo is het natuurlijk niet.
God respecteert onze vrijheid en kijkt toe hoe wij voortdurend keuzes maken. Maar God is zelf ook vrij en bovendien is Hij God. En Hij heeft ook plannen met ons, Hij wil ons ergens naartoe lokken. Als wij Hem nu iets vragen dat tegen zijn eigen doelstelling ingaat, zullen we op onze honger blijven. Als Hij echter ook zijn doel kan bereiken op een manier die overeenkomt met onze smeekbede, zal Hij, omdat Hij van ons houdt, alle wegen ombuigen en alle plannen veranderen om in te gaan op ons verzoek.
Smeekgebed heeft dus wel degelijk zin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s